Winters stoofpotje
In het najaar mag de echte ‘winterse kost’ weer op tafel gezet worden. Heerlijke stoofpotten met veel groente en goed scharrelvlees zijn de perfecte (comfortabele) maaltijd voor die ongure herfst- en winterdagen. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat je iets langer in de keuken staat! Om goed op smaak te komen dient een stoofpot lekker lang op het vuur te staan. Een echte stoofpot bereiden kan zo 2 uur duren. Tip: maak dubbele porties en koel/vries de helft in; zo heb je altijd een huisgemaakte stoofpot binnen handbereik.
Ons recept voor de perfecte stoofpot bestaat uit de volgende basis ingrediënten (met daaronder extra optionele smaakmakers):
- 500 gram rundvlees (bijvoorbeeld riblappen of sukade)
- Prei
- 1 rode ui
- 150 gram champignons
- Handvol sperziebonen
- 2 wortelen
- Teen knoflook
- Keuze om de stoof af te blussen: bier (bok/triple/trappisten), bouillon, of (een milde) rode wijn
Optioneel:
- Twee kruidnagels
- Twee laurierblaadjes
- Takje tijm, rozemarijn en/of oregano (tip: bindt deze met een touwtje vast zodat je het bosje na het stoven er zo uitvist)
- Overige smaakmakers: ontbijtkoek, mosterd en/of appelstroop
Er zijn verschillende soorten vlees die uitstekend passen bij dit stoofpotje. De volgende vleesstukken kunnen wij in het bijzonder aanbevelen:
- Doorregen runderlappen
- Hacheevlees
- Klapstuk
- Magere runderlapjes
- Ossenstaart
- Sukadelapjes
Bereidingswijze van de stoofpot
Welke keuze je ook maakt uit de bovenstaande vleesstukken, ze combineren allemaal geweldig met de groentes uit het recept! Begin de voorbereidingen door: de knoflook, wortelen en uien in plakjes te snijden. De wortelen en ui (in ringen) hoeven hierbij niet flinterdun gesneden. In verband met de intense smaak mag de knoflook wel in dunne plakjes. Enige aarde die nog op de champignons zit kan met een (thee)doek schoongeborsteld worden (let op: niet onder kraan afspoelen, dan zuigen ze al het water op!). Hierna mogen ze doormidden gesneden worden.
Smelt een klontje boter in de pan en voeg het vlees en de ui hieraan toe. Laat dit op midden-hoog vuur fruiten en het vlees bruinen. Als het vlees rondom licht gebruind is kan de wortel en knoflook worden toegevoegd. Roer het geheel door op midden-hoog vuur en voeg eventuele kruiden toe. Na 5 tot 8 minuten bakken mag het geheel afgeblust worden met bier/bouillon/wijn. Breng aan kook en zet dan gelijk het vuur lager. Laat het 1,5 tot 2 uur stoven met de deksel op de pan, maar let erop dat de stoofpot niet kookt, een vlamverdeler kan hierbij helpen. Alternatief kan je de stoofpot met pan en deksel in de oven zetten (op +/- 90 graden Celsius)
Serveer dit herfst/winter stoofpotje met aardappelpuree of (Vlaamse) frieten met échte mayonaise. Eet smakelijk!
Kijk voor meer informatie op onze vleeswijzer als je meer wilt weten over de verschillende stukken vlees van het rund.